top of page

4 VALKUILEN IN HET REALISEREN VAN JE DOELEN EN HOE JE DEZE KAN VERMIJDEN

🟧 Je angst de bovenhand laten nemen.


We hebben allemaal dromen. Dromen in allerlei vormen & maten, kleine & grote dromen. Toch houden we onze voetjes graag op de grond en duwen onze droom snel weg. Of we durven onze droom niet uit te spreken uit schrik voor de reacties van anderen.


Durf te dromen! Ik ben er van overtuigd dat als je je droom concreet maakt, dat je deze ook zal kunnen realiseren. Je zal wel een weg vinden om stap per stap richting je doel te gaan.


Als je het kunt dromen, kun je het waarmaken. WALT DISNEY

Sta even stil bij wat jou tegenhoudt? Heb je belemmerende overtuigingen over jezelf of de wereld om je heen? Ik ga dat toch niet kunnen... Ik weet daar nog niet genoeg over... Ze gaan mij nooit... Sta stil bij jouw angsten. Wat zou je doen als je deze niet zou hebben?


🟧 Onrealistische doelen bepalen.


Het is belangrijk om uit je comfortzone te komen, om actie te ondernemen en uitdagingen aan te gaan. Maar bepaal ook geen onrealistische doelen, doelen die te ver afliggen van wat je effectief kan. Zorg ervoor dat het verschil tussen wat je wil bereiken en wat je kan ook niet te groot is.


Dit kan voor jou tegenstrijdig lijken met wat ik daarnet vertelde over het bereiken van je droom. Ik geloof dat jij jouw droom kan bereiken maar misschien moet je bepaalde taken uitbesteden omdat die niet aansluiten bij je eigen vaardigheden en talenten.


Ik ben zelf absoluut geen technisch talent. In de afgelopen maanden heb ik echter ontzettend veel bijgeleerd. Maar hoe graag ik het ook wil bepaalde technische taken binnen Get Your Flow zal ik nooit kunnen. Nu ben ik toevallig getrouwd met Sam die analyst en IT'er is dus dat komt geweldig goed uit. Maar anders zou ik bepaalde taken moeten uitbesteden.


Je kan je dromen zeker bereiken maar misschien heb je daar wel een jaar voor nodig in plaats van een aantal weken. Het is heel normaal om ongeduldig te zijn en snel resultaten te willen. Maar ga voor een realistische deadline. We hebben van nature de neiging om te overschatten wat we op korte termijn kunnen realiseren. Daarnaast onderschatten we dit op lange termijn.


Zelf gebruik ik steeds het projectplan dat je kan terugvinden in onze Get your Flow planner. Ik ga eerst mijn doel zo concreet en meetbaar mogelijk omschrijven. Vervolgens neem ik de tijd om stil te staan bij de moeilijkheden die mogelijks op mijn pad gaan komen en ga ik een overzicht maken van al mijn hulpmiddelen (en wat ik eventueel nog extra nodig heb). En pas dan ga ik de tijd bepalen.


🟧 Denken dat alles gaat zoals gepland.


Zonder concreet plan is het zeer moeilijk om doelen te bereiken. Maar zelfs met een plan is het verschil tussen theorie en realiteit vaak groot.


Het zal echter zeker lonen om op voorhand na te denken over de mogelijke moeilijkheden en risico's die op je pad kunnen komen. En bedenk hoe je daarop reeds kunt anticiperen en zo bepaalde moeilijkheden kunt voorkomen.


Het is daarom ook belangrijk om je planning zo realistisch mogelijk te houden. En voorzie voldoende uren per dag, per week om flexibel in te vullen. Er komen immers altijd onverwachtse, extra opdrachten op je pad. Hoeveel tijd je hier effectief voor moet voorzien is afhankelijk van wie je bent, je werk en je leven.


Zorg dus voor een goede voorbereiding, ga risico's analyseren maar laat je zeker niet afschrikken. Je gaat af en toe eens een tegenslag hebben maar daar leer je uit. Het hoort erbij.


🟧 Gebrek aan focus.


We zijn vaak met heel veel dingen tegelijkertijd bezig. Verschillende projecten en opdrachten door elkaar. En uiteraard kan je dit niet steeds vermijden maar probeer dit te beperken. Het is beter om te focussen op 1 of 2 projecten en dus serieel te werken. In plaatsen van aan alles tegelijkertijd.


Ik heb zelf een eindeloze hoeveelheid ideeën en projecten die ik nog wil realiseren. En dan ben ik ongeduldig en wil ik er meteen aan beginnen. Maar prioriteiten stellen en daarop focussen is de juiste weg. Wetenschappelijk onderzoek bewijst het positieve effect van serieel werk.


En laat je niet te veel afleiden. Door sociale media, door wat anderen doen, door twijfels & angsten. Ga ervoor, stap per stap.


Zelf blader ik ook regelmatig eens terug in mijn planner. En dan zie ik op papier wat ik effectief al gedaan heb en hoe ik gegroeid ben in de afgelopen periode.


Ga voor je doelen! Veel succes!
Heb je graag meer informatie over onze Get Your Flow planner? Klik hier

Heb je graag meer informatie over Flow coaching? Klik hier