top of page

Oh Heilige planning...

"Ik maak een planning maar doe dan toch iets anders!"

"Ik maak een planning maar er komt altijd iets tussen!"

"Ik maak een planning maar wat als ik geen zin heb in die specifieke taak?"Een planning is meer dan alleen het noteren van je afspraken en verplichtingen. Je gaat bepalen wat voor jou belangrijk is en welke volgende acties je moet nemen om jouw doelen te realiseren. Met één blik op je planning kan je dus eigenlijk zien wat voor jou prioritair is.


Productiviteit gaat niet over nog meer en harder werken. Het gaat over dat doen wat je van plan was.Je kiest bewust en met reden om die specifieke acties te gaan plannen. En dat maakt dat mijn planning heilig is. Ik wil dat doen wat ik gepland heb want dat zijn voor mij prioritaire acties die me dichter brengen bij het realiseren van mijn doelen.


Lukt het jou niet om je aan de planning te houden? Check dan even onderstaande vragen.


🔶 Heb je een vast systeem? Of heb je op heel veel verschillende plekken 'to do' lijstjes? Plan je de ene keer op papier en dan weer in je online kalender?

Als je geen vast systeem hebt, dan gaat je hoofd alles proberen te onthouden en dat vraagt ontzettend veel energie. Je weet met wie je afspraken hebt, wie je nog moet mailen, de activiteiten van je kinderen, wat je deze avond nog moet meebrengen van de winkel...

Ga dat dus uit je hoofd halen en plaats dat in jouw vast systeem. Door je vaste systeem elke dag opnieuw te gebruiken gaat jouw brein niet meer alles moeten onthouden en ga je veel meer rust ervaren.


🔶 Zijn jouw geplande acties effectief jouw prioriteiten?


🔶 Is jouw planning realistisch? Als je te veel acties inplande dan is het onmogelijk om effectief alles te realiseren. Hou dus, afhankelijk van jouw functie, tijd voor onvoorziene opdrachten en taken.


🔶 Plande je effectief alles in? We vergeten vaak:

- verwerken van je mailbox

- verplaatsingstijd

- voorbereidingstijd

- verwerkingstijd

- lunch

-...


🔶 Plan niet te vrijblijvend maar ook niet te strak.


🔶 Heb je last van te veel afleidingen? Zit je constant je mailbox te checken of scrol je voortdurend op je telefoon? Heb je last van geluid? Of ben je net afgeleid door je eigen gedachten en bezorgdheden?


Je agenda is jouw navigatiesysteem. Door jouw doelen te vertalen naar projecten en concrete acties weet je precies welke weg je moet nemen. Net zoals een GPS gaat je planner je ook waarschuwen voor files en waar het naftstation is. Want net zoals een auto moet ook jij regelmatig gaan tanken. Jezelf voorzien van de nodige rust en energie om op een goede manier jouw weg verder te kunnen zetten.


Zonder naft verloren rijden gaat jou dan niet overkomen.159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page