top of page

Flow!

Flow is dat heerlijke gevoel! Je hebt een duidelijk doel, je werkt met focus en gaat volledig op in je activiteit. Je hoofd is helder en rustig. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan.


Het was de Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi die zich specialiseerde in dat zalige gevoel. Hij merkte in zijn onderzoek dat mensen het gelukkigst zijn als ze in een staat verkeren waarin ze helemaal opgaan in de activiteit waarmee ze bezig zijn. "Go with the flow" is dan ook een uitspraak van Mihaly.

Hij concludeerde dat de wegingsfactoren 'uitdaging' (challenge level) en 'vaardigheid' (skill level), die tegen elkaar worden uitgezet, hierbij bepalend zijn: we zijn het meest gelukkig als onze vaardigheden tijdens het uitoefenen van een taak of activiteit op een hoog niveau worden aangesproken. Met andere woorden: een taak mag niet te makkelijk zijn, we hebben uitdaging nodig maar het moet wel haalbaar blijven.


Ook feedback is een voorwaarde voor flow. Als je successen maar ook je fouten duidelijk zijn, dan kan je je eigen handelen bijsturen.


Hoe herken je flow?

🌊 Doelgerichtheid en 1 doel komt specifiek naar voren.

🌊 Volledige focus op de activiteit. Je lijkt jezelf en de tijd helemaal te vergeten.

🌊 Een duidelijk gevoel van controle over de situatie en/of activiteit.

🌊 Een haalbare uitdaging: niet te moeilijk, niet te makkelijk.

🌊 De taak of activiteit is belonend. Het is vaak een taak die aansluit bij je talenten.


Wanneer iemand vertelt over een flowmoment dan herken je dat onmiddellijk: de persoon straalt en loopt over van energie. Ik vind het zelf een heerlijk gevoel en heb er dan ook mijn missie van gemaakt om elke dag dat heerlijke gevoel te ervaren. Ik beken, ik ben een flow addict! En dat is meteen de reden waarom mijn bedrijf Get Your Flow heet.

Het streven naar flow gaat ook verder na mijn werkuren. Tijdens mijn werkuren werk ik met volle focus en realiseer ik stap per stap mijn doelen. Maar daarnaast plan ik voldoende rust, ontspanning en tijd voor plezier. Die afwisseling tussen inspanning en ontspanning is essentieel. Ik wil professioneel mooie resultaten bereiken en kwaliteit leveren voor mijn cliënten. Dit kan alleen als ik daarnaast ook tijd maak voor mijn gezin en mijn eigen fysieke en mentale gezondheid.


En dat alles wil ik ook voor jou. Ontdek op de website hoe ik dit zelf toepas en wat ik voor jou kan betekenen. Get your flow!
86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page