top of page

Zelfzorg is levensnoodzakelijk! Doe je dus ook mee? #zelfzorgvooraltijd

Je hebt in je leven zoveel rollen te vervullen. Zelf ben ik mama van, vrouw van, dochter van, stress & flow coach, vriendin van,...

Deze rollen wil ik bovendien perfect vervullen. Wie wil er nu niet een goede mama zijn? Wie wil er nu niet een positieve evaluatie op het werk? Wie wil er nu niet een bedrijf met tevreden cliënten?


Maar wat met onze rol als 'zelfzorger'? Die vergeten we vaak, daar hebben we nu geen tijd voor of we zijn tevreden met vijf minuten 'me' time. Dit is echter levensnoodzakelijk!! Eigenlijk is zelfzorg even noodzakelijk als eten en drinken.


De onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie van KU Leuven deed een bevraging van 1500 werkende Vlamingen. Circa 17 procent van de werkende Vlamingen kampt met burn-outklachten of loopt er risico op, 7,6 procent is meer dan waarschijnlijk reeds opgebrand en 9,5 procent zit in de gevarenzone. Nog veel meer mensen ervaren dagdagelijks stress of zijn overspannen.


In het voorkomen van overspannenheid en burn-out is zelfzorg essentieel. Zelf werkte ik meer dan 10 jaar als leidinggevende in de sociale sector. Dagdagelijks in een hoog tempo aan het zorgen voor anderen. Ik kreeg regelmatig te horen dat ik minder moest werken en meer aan zelfzorg moest doen maar hield koppig vol. In mijn geval resulteerde dit vooral in fysieke klachten, mijn lichaam trok aan de noodrem.


Zelfzorg werd hierdoor zo essentieel als ademen, eten en drinken. Ik geef je graag tips die ik zelf probeer toe te passen. Inderdaad, probeer, want ook ik heb hierin nog een grote uitdaging liggen. Ik check regelmatig hoe ik aan de slag ben met zelfzorg zodat ik tijdig kan bijsturen. En het zou super zijn als jij ook mee doet! Streef mee naar #zelfzorgvooraltijd.


Streef niet naar perfectie


Jij kan alles bereiken wat je wil maar we kunnen niet altijd en overal alles perfect doen. We hebben allemaal onze eigen superpower en onze eigen talenten. Maar toch zijn we geen superhelden, je kan niet steeds alles perfect doen. En daar is niks mis mee.'NEE' zeggen tegen een ander, is 'JA' zeggen tegen jezelf.


Zeg jij vaak 'ja'? Wil je anderen niet teleurstellen? Zeg je 'ja' als je eigenlijk geen zin of tijd hebt?


Kies voor jezelf en zeg ook 'nee'. Vaak hebben we angst voor de afwijzing van de ander, we willen anderen niet teleurstellen. Maar ook al doen we hard ons best, anderen oordelen toch. Laat dat dus geen reden zijn om 'ja' te zeggen.


Want 'nee' zeggen zal jou ontzettend veel opleveren. Zeg vandaag eens 'nee' tegen iets wat je anders wel zou doen maar tegen je zin.
Zelfzorg is meer dan een tas koffie drinken.


Tijd nemen voor een tas koffie voor ik de kinderen van school ga halen, even rustig in de zetel een boek lezen, onder de middag eens lunchen met een vriendin,... deze micromomenten van zelfzorg zijn een eerste belangrijke stap. Ook macromomenten zoals een weekendje weg met vriendinnen zijn heerlijke momenten om je batterijen op te laden. Toch is het effect daar snel van weg.


Ik krijg regelmatig de vraag of je dan beter meerdere micromomenten in last in plaats van dat weekendje weg. Micromomenten alleen zijn meestal niet voldoende maar ze zijn zeker een goede start. En dat weekendje weg zou ik zeker niet annuleren want ook dat is ideaal om je batterijen terug op te laden.

De uitdaging is echter om die extra stap te zetten bovenop je micro -en macromomenten. Namelijk echt te kiezen voor je eigen mentale en fysieke gezondheid.

Zelfzorg is je eigen batterij opladen en emotioneel zorg dragen voor jezelf. Het is steeds meer zijn wie jij bent in plaats van wat anderen van jou verwachten. Het is tijd maken voor beweging, gezond eten, je grenzen bewaken, je noden communiceren aan anderen, zorg van anderen te aanvaarden. Een hele uitdaging dus! Doe je mee? Tag mij in jouw berichtjes op social media zodat we elkaar kunnen inspireren en tips geven.